КУЋУ ЧИТАЛИЋА ЧУВА ВИТЕЗ

На нашу адресу, драги Читалићи, стигао је витешки пакет књига. Двадесетак књига у издању Књижевног часописа задецу „ВИТЕЗ“ из Београда. Оснивач и главни и одговорни уредник овог радо читаног часописа за децу у Србији је Недељко Попадић. Он је Витез основао 2001. године.

Недељко Попадић је заступљен у читанкама и уџбеницима (Завод за уџбенике и наставна средства у Црној Гори, Завод за уџбенике и наставна средства, Београд, Клет, Едука…). Готово све његове песме из књиге „Ја сам твој друг“ ушле су у многе значајне антологије.

Покретач је и оснивач Београдског фестивала писаца за децу Витезово пролеће Добитник је значајних награда и признања од којих су му најдраже: Витез од чарапаније на међународном фестивалу Златна кацига у Крушевцу, Златно звонце популарности на фестивалу у Новом Саду, награда на међународном фестивалу у Бару, Под старом маслином – за животно дело, награда на Фестивалу „Булка“ у Црвенки, Песников прстен – за животно дело, Вукову повељу...

Много песама му је компоновано и награђивано на дечјим музичким фестивалима. Уредник је и водитељ више од 200 ТВ емисија за децу „Недељко Попадић и другари“ на Каналу Д. Често ради на дизајну и ликовном уређењу књига многих својих колега, писаца за децу.

Живи и ради у Београду.

КАО ШТО СЕ ВИДИ СА ФОТОГРАФИЈЕ, ЧИТАЛИЋИ ЋЕ НА ДАР ДОБИТИ КЊИГЕ ДОБРИЦЕ ЕРИЋА, НЕДЕЉКА ПОПАДИЋА И ДРУГИХ ВРСНИХ ПИСАЦА КОЈИ ОБЈАВЉУЈУ У ВИТЕЗУ.

МЕЂУ ДАРИВАНИМ КЊИГАМА ЈЕ И ОВА, ЗЛАТНА ПЕТОРКА.

Антологија „Златна петорка српске поезије за децу и младе – Змај, Радовић, Антић, Ерић и Попадић“ представља, како сам аутор ЉУБОМИР ћОРИЛИЋ наводи, својеврсну „исправку“ прве и једине „Историје српске књижевности за децу“ Тихомира Петровића. У питању је део који се односи на поетику петорице српских песника који би „да су живели у исто време, по узајамном поетичком прожимању чинили јединствену песничку групу“. Осмелио се аутор да после дугог проучавања, читања и ишчитавања шта су други пре њега записали, створи једно капитално дело српске књижевне историје, сачињене од огледа и избора песама, које ће остати у аманет будућим покољењима.

ДА КАЖЕМО НЕКОЛИКО РЕЧИ И О ЈОШ ЈЕДНОЈ ДАРИВАНОЈ КЊИЗИ:

„Најлепше Витезове приче“ уредила је Чачанима добро позната наставница ОШ „Свети ђакон Авакум“ из Трнаве, Мила Мутавџић, иначе дугогодишњи сарадник часописа „Витез“.

А ево шта о тој књизи каже други рецензент, такође из Чачка, Данијела Ковачевић Микић:

„Најлепше приче Витеза“ су збирка приповедака и одломака дужих прозних дела које је, годинама уназад, објављивао Витез. Назовемо ли је антологијом, ваља нам нагласити да она није настала према јасно одређеним естетским мерилима приређивача, нити има за циљ да хронолошким избором прикаже развојни пут националне књижевности или, пак, књижевности одређене епохе. Најпре бисмо могли закључити да „Најлепше приче Витеза“ почивају управо на уређивачком образовно-васпитном концепту овог изузетног часописа за децу. У сржи тог концепта су: литерарне вредности, српски језик и ћирилично писмо, светионици српске историје и традиције, школска сазнања и занимљивости из света науке. У збирци доминарају српски приповедачи (од Милете Јакшића, Десанке Максимовић, Бране Петровића, Душка Радовића, до Гроздане Олујић, Добрице Ерића, Власте Ценића, Саше Божовића и многих других), али Витез не дели књижевност на националну и европску или светску, већ на врхунску и ону која то није, тако да су поред домаћих писаца заступљени и страни приповедачи (Толстој, Чехов, Шмит, Карем и други). Највећи број одабраних прича настао је у двадесетом веку, али временски лук ове збирке иде од Ханса Кристијана Андерсена, односно књижевности 19. века, до Оливере Недељковић, чије приче за децу припадају 21. веку.

Још једном се на крају захваљујемо НА ДАРИВАНИМ КЊИГАМА НЕДЕЉКУ ПОПАДИЋУ, једном од најпознатијих савремених српских песника за децу, радо виђеном госту свих српских школа у земљи и иностранству. Попадић је главни и одговорни уредник часописа Мали витез и Витез, али и идејни творац фестивала Витезово пролеће у Београду, који је познатији као ВИТЕЗФЕСТ. Видимо се 12. маја 2015.  у Београду!

ДО ВИЂЕЊА, ЕВО ЈЕДНЕ НЕДЕЉКОВЕ ПЕСМЕ О ДАРИВАЊУ. МИ СЕ ЗАХВАЉУЈЕМО ЧАСОПИСУ ВИТЕЗ НА ДАРУ!

nedeljko2

Хвала,

драги Витезовци!

Учимо од најбољих и надамо се да ћемо се видети на Смотри у мају!

Leave a Comment