Јагода Иличић

,,Љепше расту, много знају, деца која књиге читају!“, каже наша пријатељица Јагода Иличић из Тузле која је послала две своје дивне књиге на дар Читалићима!

jagoda

 

Рођена у Брезама код Тузле, Босна и Херцеговина.

Дипломирала на Филозофском факултету у Тузли.

Објавила:

– збирку прича и пјесама „Снови седефасте шкољке“ 1999. год у издању Босанске ријечи из Тузле. Књига преведена на њемачки језик

– збирку прича и игроказа за децу „Нисам крив што сам крокодил“ 2006.год. (номинирана за награду ДПТК 2006. год)

– роман „Гутачи времена“ (књига номинирана за награду ДПТК 2008. год)

– новелу „Номади“ 2009. год;

– збирку прича и пјесама за децу „Бркови од кечапа“ 2011. године, (књига номинирана за регионалну награду Мали принц која се дођељује најбољој књизи за децу обављеној на подручју БиХ, Србије, Срне Горе и Хрватске у протеклој години)

– аутор читанке Лилипут за први разред основне школе;

– коаутор читанки за други и четврти разред основне школе, (Потрага за благом и Чаролије малог свијета), приручника и радног материјала за наставнике;

– аутор и координатор пројекта „Дјечји књижевни клуб“ у оквиру Друштва пријатеља књиге „Мали принц“. Ријеч је о причаоницама-радионицама које окупљају велики број дјеце у Тузли. Клуб организира промоције књига, сусрете с писцима, књижевне базаре, часове лектире…

Неке њене приче и пјесме преведене су на њемачки и енглески језик. Члан је Друштва писаца БиХ.

Да бисмо се још боље упознали са драгим дародавцем, ево извода из једног разовора са њом:

Је ли био Ваш сан да постанете књижевница или се надахнуће појавило изненада?

– То је било давно, врло тешко питање. Заправо сваки дар бира вас, не бирате ви њега. Било што да волите радити, требате се томе посветити и то развијати, а ја сам увијек вољела читати и писати, то је једини пут до успјеха.

Што је било прво што сте написали у својој књижевној каријери?

– Почела сам писати још у основној школи, у литерарној секцији, па сам објављивала у школским часописима и новинама, освајала награде. Моја прва књига која је преведена на њемачки језик била је Снови седефасте шкољке, збирка прича и пјесама за одрасле.

Што вас је мотивирало да напишете причу Чувар осмијеха, која је такођер награђена?

– Чувар осмијеха је једна дивна бајка, која завршава тако да се понекад мамин осмијех изгуби, чувате га ако сте добри. То је једна њежна прича о мајкама, заправо мој син чува мој осмијех, то је оно што ме је мотивирало да напишем ову бајку.

Колико сте дуго у свијету књижевности и колико сте дјела досада написали?

– Врло дуго, неких двадесет година, од тога петнаест активно. Прије неколико мјесеци је објављена моја збирка за одрасле, радила сам и читанке за дјецу, материјал за наставнике, отприлике десетак дјела.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=YMGzuqAQT9s&w=640&h=390]

Ову необичну књигу за децу прати цд на коме су приче и песме из књиге. Књиголини су глас посудиле глумица Санела Бабић и сама ауторица Јагода Иличић. Песме Popocatepetl  и Успаванка пева Ејна Омеровић, а музику потписује Пеђа Хасић.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=HhJ19RzQTXc&w=640&h=390]

ХВАЛА, ЈАГОДА!

Добро дошли на Смотру у мају!

 

Leave a Comment