Перо Солар

ПЕРО СОЛАР, лекар по струци, књижевник по избору, нови је дародавац у нашој акцији. Перо Солар рођен је на Петровдан 1947. године у селу Клековци, Босанска ,сада Козарска Дубица – Република Српска.
Основну школу и гимназију завршио је у Дубици , а стоматолошки факултет у Београду. Његово књижевно стварање везано је углавном за дечји узраст предшколски и школски.
“Солар је, пре свега, топао, знатижељан, благ и одан дечјем свету као ослонцу живота и смислу људске радости” – записао је проф. др Воја Марјановић.
Солар је објавио више стручних и научних радова. Сарађивао је у Кекецу , а 1996. године објавио је и прву збирку приповедака Доктор и риболовци. Исте године објављује и збирку есеја – Занимљива екологија. Године 1998. објављује шест здравствено – поучних сликовница у стиху :
Мали близанци , У вртићу, Мацин зубић, Куца код доктора, Весели меда и Влада чоколада. Поему Дечак Коста и његов свет објавио је 2000. године а 2001. сликовницу у стиховима Баш је лепо што смо различити и роман за децу Река мог детињства (два издања, Нолит и Српска књига). Године 2003. објавњује Приче са реке – збирку поучних приповедака. (Српска књига) Године 2004. објављује две сликовнице у стиху Бора код доктора и Излози снова (издање Маме – часопис за здраво родитељство, а 2005. године објављује сликовницу бајку у стиховима Свадба на ливади (Српска књига). Године 2008. објављује збирку песама Црква од ружа у издању Народне библиотеке из Смедеревске Паланке, 2010. Пут здравог живота и лековите приче у издању АШ ,,Дела“ из Земуна, а 2011. објављује збирку песама Ружа у грудима и сенке сутона. Песме су му заступљене у неколико антологија (за децу и одрасле). Песме су му компоноване и превођене на шведски језик.
Написао је и објавио преко стотину прилога, путописа, и прича које су емитоване на програмима Радио Београда. Награђен Првом наградом Булка 2005. и другом наградом (прва није додељена) на анонимном конкурсу поезије за одрасле Вукови ластари 2005. године.

Члан је Удружења књижевника Србије. Добитник је златне значке КПЗ Србије за 2007. годину. Живи и ради у Београду.

Хвала, Перо!

Добро дошли на Смотру у мају!