НА ДЕЧЈИМ КРИЛИМА СА ЗОРИЦОМ ПРОФЕСОРИЦОМ

Зорица Михајловић, професор српског језика и књижевности у ОШ ,,Мирко Јовановић” Крагујевац недавно је издала своју прву збирку позоришних представа за децу ,,На дечјим крилима”. Збирка садржи шеснаест прича, које покрећу разнолике теме из школског и породичног живота деце, у складу са њиховим интересовањима, и које имају јасну педагошку поуку.

Аутор даје исцрпна објашњења за свако дело почев од костима и сценографије, преко напомене за који узраст и коју прилику је представа намењена, па све до дидаскалија, које дају адекватне инструкције младим глумцима. Свако од дела је предвиђено за извођење у школским условима. На крају ове збирке налази се ,,Мали позоришни речник”, који ће помоћи деци да запамте позоришне термине, који ће им остати у глави за цео живот.

Издавач ове збирке је Агенција “Витез”, а главни уредник је, наш познати песник, Добрица Ерић. Свој допринос дали су и дечји песници Недељко Попадић, Власта Ценић, Љубомир Ћорилић и Миодраг Јакшић. Сваку причу прати адекватна илустрација заслугом академског сликара Мирољуба Сретеновића.

Како је настала збирка позоришних представа за децу?

Зорица, наша дародавка ове књиге, одговара:
Представе су настајале као плод рада са децом у јединству са мојим афинитетима. Увек сам ценила вредност речи и вредновала свет кроз њу. То је основни разлог зашто – сцена. Позориште је једина уметност где нема монтаже, репризе и где тренутак доноси, или не доноси успех. Тако ни живот нема монтажу и нема репризу. Е, тај тренутак где човек све од себе да, налазим у раду драмских извођења са децом. Ту деца све од себе дају. Тако је дводеценијски рад у школи, са узрастом од првог до осмог разреда, донео животно искуство које је крунисано мојим првом књигом за децу ,,На дечјим крилима”.

402826_265021406964194_2001893315_n

Зорице, хвала!

Чекамо Вас 16. маја на Смотри у Алексинцу 🙂

1 thought on “НА ДЕЧЈИМ КРИЛИМА СА ЗОРИЦОМ ПРОФЕСОРИЦОМ

Leave a Comment