Републичка смотра читалаштва ,,Читалићи 2015.“

У суботу 16. маја 2015. у Алексинцу одржана прва Републичка смотра читалаштва „Читалићи 2015.“ Богате програмске активности окупиле су 24 школе из Србије, Републике Српске и Македоније. Добра атмосфера која је пратила целогодишње активности Читалића крунисана је дружењем на Смотри, које иако такмичарског карактера, није омело учеснике да се осећају делом једне заједничке племените приче у којој читање треба да победи нечитање.

Организатор је доделио награде најбољима у 5 такмичарских категорија – Кликерашима, Креативцима, Словцима, Гласницима и Весницима. Од укупно 778 ученика који су радили тест, 24 најуспешнија Кликераша су награђена дипломом и књигом, а међу 190 дневника које су школе изабрале као своје најуспешније виђење читалачког дневника, чак 39 понело је титилу најсупешнијих Креативаца. У категорији Гласници додељена је по једна награда за ликовно решење беџа и плаката и 14 похвала, а међу достављеним сценаријима наставничких радионица три су добила награде, а још две радионице су похваљене. У категорији Словца која је окупила децу из школа српског језика из Холандије, Норвешке, Шведске и Луксембурга, 13 радова је проглашено најсупешнијим. Изабрани су и најлепши штандови Смотре, које су са пуно љубави стварали школски тимови са циљем да се прослави стогодишњица рођења Бранка Ћопића, писца који је ове године објединио Читалиће свих школа учесница не само из Србије, већ и из дијаспоре.

Организатор се захвалио великом броју добротвора песника и издавача који су помогли целогодишње активности Читалића донирањем око 300 књига школским библиотекама Читалића. Истовремено, Читалићи су окупили велики број сарадника који су својим ангажовањем и ресурсима помогли организацију и реализацију Смотре, па су многи сарадници добили захвалнице као Велики добротвори, а четворо њих проглањено је Почасним Читалићима.

Читалачки ранац је свечано уручен директорки ОШ„Иван Вушовић“ из Ражња, који ће бити домаћини Смотре наредне године, а школе ОШ„Вожд Карађорђе“ из Алексинца, овогодишњи домаћин Смотре, и ОШ„Вук Караџић“ из Дољевца, овогодишњи чувар Читалачког ранца, добиле су Повељу Бранко Ћопић као сећање на овогодишњу Смотру и оригиналан програм који су спремили.

2 thoughts on “Републичка смотра читалаштва ,,Читалићи 2015.“

Leave a Comment