Мото Читалића 2016: Ослушнимо књигу!

Сваке године Читалићи бирају осим теме и једну идеју, која постаје мото Читалића. Прошле године смо се залагали за поштовање ауторских права, а ове године се укључујемо у акцију Јоване Пушице ,,Звучна библиотека“ и подржавамо намеру формирања базе аудио материјала, дигиталних звучнх записа, који ће омогућити да слепи и слабовиди ослушну књигу и тиме освоје свој кутак књижевности.

Ученици ће имати могућност да изаберу која дела из школског програма желе да обраде у аудио формату, и на који начин ће спровести њихово снимање. Овогодишња идеја је да се стави акценат на дела српске народне књижевности, али да се ученицима, такође, остави могућност избора и сугестија при одабиру. Целокупан фонд који се сними на нивоу једне школе, биће доступан на цд-у, и постављен на You Tube-у и интернет блогу Читалића. Све школе учеснице ће бити награђене плакетом Студија „Читалићи“, а они који буду показали највише труда, и који остваре најзавиднији резултат у категорији Читалићи – гласници понеће награду Микрофон студија „Читалићи“.

Овом приликом желимо да се захвалимо на сарадњи ауторки пројекта ,,Звучна библиотека“, као и на пруженој шанси да и Читалићи помогну да књиге постану доступне свима!

О пројекту ,,Звучна библиотека“можете видети овде, а ми чинимо следеће:

  • Звучна библиотека

Ученици свих узраста креирају садржаје за Звучну библиотеку Читалића; они бирају, говоре и снимају звучни запис дела првенствено народне књижевности

– Рад сваке од школа треба најкасније до 2.4.2016.године. да буде предат на цд-у, достављен на и-мејл Организатора citalici.pisalici@gmail.com или постављен на You Tube-у према следећим захтевима:

Звучна библиотека Читалића, назив дела, име писца, назив школе из које су ученици који читају, име и презиме казивача или више њих, име менотра.

На овај начин ће бити направљена збирка аудио дела, која ће представљати заједнички подвиг свих учесника. Школа која пошаље највише квалитетних снимака, добиће почасну плакету Микрофон Звучне библиотеке Читалића 2016.

Leave a Comment