Ко је наш нови добротвор?

КО ЈЕ ЗАПРАВО ОН? Песник? Сањар? Путописац? Снохватач? Мали свитац чији сјај обасјава оне који воле, оне који упорно расту до детета. Оне који имају крила да лете безгранично, и очи да виде бесконачно. Он је највеселији песник кога познајемо. Писац комедија које се играју широм региона… Он је ТОДЕ НИКОЛЕТИЋ!

3

Омиљен међу најмлађим читаоцима и цењен у књижевним круговима, Тоде Николетић, човек који маштом исписује најлепше дечије стихове, издао је нову књигу дечијих песама „Лептир и дете“.Е, ту књигу даривао је и Читалићима! Благо оним срећницима којима она дође на дар маја у Ражњу. Најчешће окружен децом, Николетић је увек радо виђен гост на дечијим манифестацијама, а ми смо се срели у Дољевцу када је Јавна библиотека Дољевац славила свој дан. Амбасадору Читалића Виолети Јовић Тоде је предао три књиге за Читалиће. Ево доказа:

4

Песме из збирке „Лептир и дете“ посебне су и по томе што је за њих написана и музика, а изводе их Давид Радосављевић, Уна Димитријевић, Катарина Радуловић, деца која су свој таленат показала у музичким емисијама. – Писање поезије за децу је ослобађање племените енергије и приношење плодова ведрине на ползу детињства. Дете је увек мотив, поготову у времену небриге, свеопштег подилажења и његовог погрешног начина васпитања. Обликовање поезијом је најкраћи начин васпитања. Свака песма је један живот, један догађај и једна микродрама у којој су јасни односи етике и естетике – надахнуто говори Николетић. Поезија је, како каже, свеприсутна у животу као што су вода и ваздух.

– Сви дишемо и сви имамо потребу за водом, али их све мање користимо из простог разлога што смо засићени синтетиком и сурогатима које намеће мегаломанија и стил живота. Исто је и са поезијом. Ту је. Али се не чита. Деци је наметнут визуелни начин комуникације и нестрпљивост. Даљински управљач за ТВ има већи утицај од књиге код младих. Књига тражи онај префињени део читалачке публике који размишља и учи – нагласио је Николетић и додао да је таквих данас веома мало.

Е, али ту су Читалићи. И Тоде је срећан због нас.

ПОЉУБАЦ, Тоде Николетић
Добро је имати дом
Кад веје и кад зима леди,
Ал’ у животу ма ком
Пољубац највише вреди.
Треба неког пронаћи,
Целу планету прећи,
Онда га усном дотаћи
И, волим те, храбро рећи.
Добро је имати пара
За свашта да се уштеди,
Ал’ новац уме да вара,
Пољубац више вреди
Треба волети неког
Ко ти је сасвим по мери,
Иза пољупца меког
Хиљаду звезда трепери.
Добро је угледан бити
И одолети свакој беди,
Ал’ зашто истину крити,
Пољубац више вреди.
Пробај га неком дати
Да цео свемир пламти,
И једно заувек схвати
Он се вечито памти.

– Проблем нечитања поезије натерао ме је да их понудим у другом облику. Имајући у виду да данашње дете више гледа и слуша него чита, дошао сам на идеју да објавим оне песме које су се ушушкале у ноте и које су извођене на најпознатијим музичким фестивалима за децу – прича Тоде.

Знајући, како каже, да су музички програми веома утицајни на публику, а поготову они програми где су деца актери, досетио се да је то прави начин да поезија живи.

– Прелепо је осећање, пре свега, чути сјајно извођење, одличну композицију, аранжмане, али и испунити њихову жељу за текстом који има тежину и добру поуку. Дете је градација живота, а самим тим најбољи чувар поезије. Захваљујући њима поезија ће трајати – истиче наш цветић Тоде Николетић.

ХВАЛА, ТОДЕ, НА ДИВНОМ ДАРИВАЊУ.