Писмо подршке

Поштована децо, драге колеге,

 

Желим да вас најсрдачније поздравим у име МПНТР, али истовремено и у своје лично име. Jaко ми је жао што нисам у прилици да вам се и лично обратим, јер је привилегија присуствовати догађајима који промовише читање на овакав начин, на који то раде Читалићи вођени визионарском улогом колегинице Маје Радоман Цветићанин.

Пре свега поздрављам визију колегинице Маје која је зачела један овакав догађај, јединствен и аутентичан. Ражањ  има разлога да се поноси што је привилегован да буде велика библиотека у коју долазе ђаци и наставници да славе књигу и читање, да величају речи и реченице, да промовишу писану реч и да уживају у царству књига.

Жао ми је што данас нисам са вама део читалачке бајке, где се на једном месту сабрала Србија, да слави књигу и читање, а признаћете да се то тако ретко дешава.

Бити овде са вама, где се на једном месту утапају стотине дечјих осмеха које прати и подстиче војска креативних људи попут вас, представља част и привилегију, за коју сам нажалост ускраћена. Зато се надам да ће ваша данашња енергија изазвати ерупцију сличних акција, које не само да ће вратити децу у библиотеке, него ће кроз различите акције библиотеке бити у сваком парку, дворишту, играоници, свуда тамо где су деца. Хвала вам што помажете да вратите књигама најбоље другове, да им вратите децу, а која су се инспирисана различитим спољним утицајима удаљила од ње.

Свим младим учитељима и наставницима, међу вама, поручила бих да неуморно трагају за сличним мотивационим активностима које ће деци са којом радите омогућити да препознају вредност читања и моћ књиге. Без љубави према књизи нема суштинског разумевања писане речи и нема способности литерарног стваралаштва, а ви се трудите да то и промените, не жалећи ни време ни труд. Зато ће ваши ђаци и достићи позитиван развој и стваралачко и надахнуто биће. Драго ми је што нисте од оних који прибегавају суровом учитавању података који после извесног времена нестају, а све су присутнији у нашим школама.

Хвала вам свима што сте лучоноше аутентичне идеје како се књига може волети и у 21.веку, када је угрожена изазовима модерног доба.

Поштовани Читалићи, желим вам успешно учитавање другарства и да истрајете у стварању и јачању мреже љубитеља књиге, а да се пелцери одавде из Ражња рашире и у региону, јер добре идеје то заслужују.

 

Београд, 21.мај 2016.

Жељка Радојичић Лукић

Помоћник министра просвете

13151422_994381244009463_5856870416938678119_n