Читалићи Српске

Наша породица Читалића у Републици Српској и ове године, трећи пут заредом, била је са нама. Они су ревијално представили своје активности у Дечјем позоришту у Бања Луци пред родитељима, колегама, децом и министром и тиме допринели да идеја Читалића о сарадњи и читалаштву живи и ван Србије.

Поздрављајући све Читалиће Српске, Ауторски тим жели да се посебно захвали мр Силви Добраш, координатору Читалића за Републику Српску, као и свим колегама у десет школа Српске, који су својом енергијом и залагањем обогатили наш подухват!

СМОТРА ЧИТАЛИЋИ  2017

,,Овогодишња Смотра Читалићи 2017 је 1. јуна у Дјечијем позоришту Републике Српске показала да су сви учесници, десет школа Републике Српске,  успјешно приказали дијелове колажног музичко-драмског програма, као и изложбу радова креативних секција њихових школа. Сви гости Смотре, наставници, ученици, родитељи, као и министар просвјете и културе Републике Српске и директор Републичког педагошког завода су закључили да је важно што се труд и рад свих учесника Пројекта Читалићи препознао.

Министар Дане Малешевић је нагласио да се уз помоћ овог Пројекта враћа читалачка култура међу ученике, а то је добар пут за успјех и очување српске културне баштине. Директор Републичког педагошког завода, Предраг Дамјановић, је захваљујући идеји Ауторског тима из Републике Србије инсистирао да овај Пројекат заживи у школама тако да учесници покажу најбоље из својих школа. Представљена је тема Незаборављени великани нашег краја, па се тако на сцени Дјечијег позоришта могао видјети Кочићев Давид Штрбац или Марушка Регодина, чувени ликови који су оживјели уз помоћ ученика из школа учесница Пројекта. Школе су уложиле огроман труд у припремању сценографије, костима, а поједине школе су припремиле и звучне читанке, те тако помогле попуњавање библиотечког фонда за слабовиде. Химне посвећене читалаштву, чији су аутори и текста и музике ученици су трајно забиљежене и остају дуготрајна успомена свима.

Будући да се ради о међушколском образовно-васпитном пројекту важно је нагласити да су школе, учеснице, показале да се предано и професионално ради на промоцији читалаштва уопште. Ученици ових школа су показали да су идеју добро прихватили и да су се бавили предложеним књижевним дјелима тако да су у њима уживали.

Оно што је сигурно јесте да је преко 200 ученика Републике Српске било на позорници Дјечијег позоришта и да ће дуго памтити Смотру коју су учинили јединственом на овим просторима.“

                                  Координатор Пројекта Читалићи за Републику Српску

                                                                 Мр Силва Добраш

 

Leave a Comment