Рођини Читалићи и Вера Цветановић

У петак, 8.12.2017. године, редовне састанке чланова литерарне секције и „Читалића“ у ОШ „Дража Марковић Рођа“ у Смољинцу, обогатили смо гостовањем Вере Цветановић, књижевнице из Бабушнице. Дуги низ година Вера је радила као наставница српског језика, бавила се уређивачком и новинарском делатношћу, лектуром и уређивањем књига. Покренула је и уређивала школски лист „Ђачке искре“ у својој школи, организовала је „Малу песничку школу“ ; пише песме за децу, одрасле, драме и есеје. Један је од писаца добротвора у пројекту „Читалићи“ од самог оснивања пројекта. Носилац је бројних награда и признања. Аутор је Граматичког приручника за ученике од првог до четвртог разреда. Члан је Удружења књижевника Србије.

Сусрет са драгом гошћом одвијао се у школској библиотеци, у присуству школске библиотекарке, Александре Маринковић, руководиоца Тима за развојно планирање школе, Душице Којић, наставнице хемије и Зорице Перић, наставнице српског језика, руководиоца литераре секције „Рођин ђак“ и Окружног координатора у пројекту „Читалићи“.

Вера нам је топло говорила своје стихове из збирке „Иза ових чудних врата“: „Све ти је од мене прече“, „Очи“, „Жеља“, „Заљубљена“, „Мравић Мравенко“ и друге, не пропуштајући прилику да педагошки пружи праве савете о одрастању, заљубљивању, љубави према животу уопште. Судећи по искреном погледу наших ђака од првог до осмог разреда, пажњи коју су све време усмеравали ка прелепој и поучној поезији, Верино гостовање можемо сматрати правим даром у ове претпразничне зимске дане.

Била је ово уједно и прилика да наша гошћа погледа како напредује писање ђачких дневника у оквиру овогодишње теме „Читалића“  „Два века Вуковог Рјечника“.

Захваљујемо се нашој Вери на уздарју, дарованим књигама,

уз жељу да се што скорије поново сретнемо!

Зорица Перић, наставница српског језика

Leave a Comment