Читалићи креативци 2021.

Министарство просвете, науке и технoлошког развоја Републике Србије

Министарство културе Републике Србије

ОШ „Вожд Карађорђе”, Алексинац

Библиотека „Вук Караџић” Алексинац

УГ „Читалићи” Алексинац

Друштво школских библиотекара Србије

П Р Е Д С Т А В Љ А Ј У

најуспешније учеснике IX смотре читалаштва „Читалићи 2021.”

У КАТЕГОРИЈИ ЧИТАЛИЋИ КРЕАТИВЦИ

(републички ниво Смотре)

Дана 15. априла 2021. године завршен је Kонкурс за Међународну смотру читалаштва „Читалићи 2021.”, а 5, 6. и 7. маја 2021. године комисија у категорији Креативци завршила је прегледање 250 пристиглих дневника из Србије.  

Комисија у саставу Предраг Барјактаровић (проф. српског језика), Соња Ђорђевић (проф. српског језика), Марија Митровић (проф. српског језика), Маја Радоман Цветићанин (проф. српског језика) и државни координатор Славица Павловић (учитељ – школски библиотекар) сматра да је сваки дневник пристигао на адресу Читалића један грумен наде и охрабрења.

Срећни смо што сте нам подарили лепоту и креацију измаштаног света који је писац предао читаоцима, а ви учинили чудесним за сваког ко листа ваше читалачке дневнике. Желимо да будете поносни на себе и своје дневнике. Сваки од њих ризница је утисака након прочитаних дела, а оригиналност креације својствена Читалићима показала нам је колико сте добри пријатељи и колико је велика ваша увереност у овогодишњи мото Читалића – Да би имао пријатеља, мораш бити пријатељ!

Посебно желимо да похвалимо учествовање ученика 1. и 2. разреда који заправо и нису упознали нормални школски живот, а школска пријатељства су им ограничена и скромна. У изузетно тешким школским условима најмлађи основци и њихови учитељи не само да су научили слова и предано читали, већ су успели и да креирају дневнике. Охрабрују нас дневници ученика 3. и 4. разреда који упркос изазовима нису одустали, а на изазов одговорили искуством ђака који може да се бори са тешкоћама које живимо. Неки од најбољих дневника овогодишњег Конкурса њихово су дело! На крају ВЕЛИКИМ СЛОВИМА пишемо имена основаца виших разреда који доказују да је израда читалачких дневника изазов са којима се они све боље носе и не одустају упркос бројним обавезама које добијају, поготово у овогодишњим условима.

На крају а, чини нам се, најважније – захваљујемо менторима, координаторима, родитељима!

Хвала што волите Читалиће и негујете вештину читања не посустајући пред великим изазовом целогодишњег истрајног, преданог, понекад заморног и обесхрабрујућег задатка креирања читалачког дневника, јер сте као и ми уверени да ће сваки дневник бити један мали светионик школског живота његовом аутору.

У складу са пропозицијама Смотре, жири је издвојио дневнике  следећих аутора:

Драги Читалићу, ако је твоје име међу горе наведеним, ЧЕСТИТАМО!

Остварио си право на Читалачки пасош и долазак у Земљу Читалића. Пасошка контрола заказана за суботу, 29. мај 2021. са почетком у 10.00 сати у Алексинцу, родном граду Читалића.

Драги ментори, родитељи, координатори школских тимова, директори, стручни сарадници и сви Трчалићи, позивамо вас да са својим Креативцима прошетате Улицом пријатељства како бисмо прославили целогодишње предано дружење с књигом у духу заједништва и сарадње, најлепших украса најбројније читалачке породице у Србији.

Напомена:

Молимо координаторе школских тимова да потврде долазак својих школских делегација попуњавањем Пријавног формулара тако што ће у једној пријави потврдити долазак ученика и ментора из свих такмичарских категорија, као и учествовање у такмичарској категорији Смотре – Гласници (најбољи штанд) и присуствовање Конференцији за менторе и координаторе односно излет за ученике.

Због ограниченог броја места на Конференцији, предност ће имати координатори и ментори награђених ученика.

Пријаве послати најкасније до 15. маја 2021. године на мејл citalici.pisalici@gmail.com (нови мејл и наслов мејла ПРИЈАВА ЗА СМОТРУ).

Питања: Славица Павловић, координатор школе домаћина путем мејла Читалића.  

У Алексинцу,                                                                                                                    

8. мај 2021.                                                                                                                                                

за организаторе Славица Павловић,

државни организатор                                                                             

Leave a Comment