Читалићи 2013.

2013-56-638

У првој години реализације, у међушколски пројекат Читалићи 2013. укључило се 11 школа из 4 општине (Алексинац, Ћићевац, Књажевац и Зајечар), 2 јавне општинске  библиотеке (Алексинац, Ћићевац), 4 издавачке куће (Креативни центар, Едука, Клет, Лагуна). Акцију је реализовало 10 координатора (школски библиотекари, учитељи, наставници српског), 10 библиотекара јавних библиоткеа и 1 библиотекар-супервизор и око 80 учитеља, наставника и стручних сарадника. Учествовало је око 1000 деце од којих је око 120 награђено књигом и дипломом, а захвалницом сви остали учесници (ученици, наставници, стручни сарадници). Организовано 11 школских завршница, а на централној у Алексинцу, која је била Смотра читалаштва, све школе учеснице и њихови координатори добили су захвалницу, као и издавачи добротвори који су школске библотеке школа учесника обогатили за око 100 књига.

 

На Дан школских библиотекара, 28.октобра 2013. у Београду је одржана Смотра стваралаштва школских библиотекара, акредитовани стручни семинар који има и такмичарски карактер. Пројекат Читалићи 2013. том приликом проглашен је најбољим у категорији Библиотекар лидер, а по речима комисије могао је лако да буде одабран и у категорији Школски културни менаџмент и Библиотека, расадник врлина и вештина.

Образложење комисије: Библиотекар као лидер

 

Рад  Читалићи 2013. описује веома амбициозан и вредан подухват, који одликује: богатство пажљиво одабраних и добро вођених активности, синхронизован рад великог броја носилаца на остварењу заједничког циља, велики бој учесника, добро праћење и документовање ефеката рада.

 

Посебан карактер раду даје видљива и важна улога школског библиотекара у подстицању других да се укључе, а не рад уместо других, током трајања целог пројекта, што оправдава његово сврставање у конкурсну тему Библиотекар као лидер. Лако смо га, међутим, могли сврстати и у друге две конкурсне теме: Библиотека – расадник вештина и врлина и Школски културни менаџмент, што смо проценили као квалитет више овога рада.

 

По својој убедљивости и енергији рад Читалићи 2013. даје нови и потпунији смисао промовисању културе читања путем организовања међушколске смотре и такмичења у читању, на које смо навикли и које се спроводе у различитим срединама. Похваљујемо пројекат Читалићи 2013. за допринос развоју библиотекарства у категорији за коју је пријављен, а његовима ауторима желимо много успеха у наредном периоду.

 

Одлазак тима Читалића на Смотру стваралаштва школских библиотекара Србије у Београд подржала је Општина Алексинац.

 

smotra2

 

 → citalici.2013

Leave a Comment