Обавештење за јавност

С обзиром да се на друштвеним мрежама шири нетачна информација о разлозима отказивања такмичарског и фестивалског програма Читалића, обавештавамо јавност да је Смотра Читалића планирана за 27. и 28. мај  отказана одлуком Организационог одбора због околности у којима смо се нашли.

С обзиром на то да активности завршне манифестације Читалића подразумевају велики број активности згуснутих у три дана (конференција – петак и субота, тестирање – субота, фестивалски програм – недеља) са великим бројем учесника (око 450 деце, 200 ментора, 50 дежурних наставника и 30 дежурне деце планирано за суботу, 27. маја; око 300 деце 100 ментора, грађана од 300-500 предвиђено за недељу) аутори пројекта Читалићи сазвали су Организациони одбор, који је донео одлуку о отказивању дела програма, и то оног у којем учествују деца у великом броју.

Како се Смотра налази у Календару такмичења и смотри Министартсва просвете обавестили смо их о отказивању, при чему желимо да кажемо да МП није имало ништа против одржавања Смотре, али су се сагласили са одлуком Организатора.

Ове године поштујући бол не само ожалошћених породица, већ и тугу читаве Србије, одлучили смо да изостане део активности само једне од шест категорија и фестивалски (музичко-забавни) програм, што ћемо надоместити раздвојеном смотром гостујућих писаца и предавача окупљених око Читалића у школама учесницама пројекта широм Србије.

На крају овог обавештења, важно је упознати јавност са информацијом о одржавању Конференције акредитоване код ЗУОВ-а под називом У хладу Перуновог стабла у складу са овогодишњом темом и излагањима (словенска митологија) и са новим слоганом Ту смо једни за друге, а ту су и књиге, која ће се одржати у два дана – петак, 26. мај од 16.00 и субота, 27. мај од 10.00 у Алексинцу. Користимо прилику да позовемо све заинтересоване просветне раднике и родитеље да нам се придруже.

С обзиром да се Читалићи 10 година баве неговањем читалачке писмености и инсистирају на критичком читању и креативном размишљању, надамо се да ће заинтересовнаост јавности за наш пројекат бити несмањена и у наредним пројектним активностима развоја и неговања оваквих вештина, како сензационализам и спиновање не би били одредница нашег друштва.

Маја Радоман Цветићанин

Координатор Ауторског тима Читалића

1 thought on “Обавештење за јавност

Leave a Comment